Handcrafted basses

ELECTRONICA

Hoe sluit je de pickups en regelaars aan? Ik zal hier ingaan op actieve pickups, omdat daarvoor voorversterkers en equalizers bij gebruikt worden. Een boel electronica, eindeloze mogelijkheden om allerlei sounds te krijgen. Het zou te ver voeren voor deze website, dus ik beperk me tot enkele passieve schema's. Voor de liefhebbers die voorversterker, equalizer of effecten willen bouwen: kijk eens op www.epanorama.net, daar kun je een heleboel schema's vinden.

Hier zijn enkele schema's. De pickups die hier zijn afgebeeld, zijn normale single-coils en humbuckers, geen actieve. Vooral voor de bassen: het is interessant om eens te experimenteren met de waarde van de condensator. De 100nF condensator die je hieronder in het schema ziet, filtert een groot gedeelte van de hoge tonen
Dit is een eenvoudig schema voor 1 single-coil pickup, gitaar of bas maakt niet uit.


Je kunt wat experimenteren met de waarde van de condensator. Probeer eens wat lagere waarden zoals 22nF, misschien bevalt je wat je hoort. In een bassen heb ik een schakelaar ingebouwd om verschillende waarden te kunnen selecteren. Met deze voorziening krijg ik het geluid van de Rickenbacker 4000 series bas (je krijgt een accent op het mid-hoog ferquentiegebied>.
Dit is hetzelfde schema, maar met extra toonschakelaar.


Als er meer dan 1 pickup wordt gebruikt, wordt meestal een schakelaar toegepast waarmee tussen de pickups geschakeld kan worden.
Dit is een schema voor 2 single-coil pickups met een keuzeschakelaar voor PU 1 of PU 2 (niet beide)


In plaats van een keuzeschakelaar, kun je ook kiezen voor aparte volumeregelaars voor de pickups, zodat je het geluid beter kunt mixen.
Een schema voor 2 single-coil pickups met aparte volumeregelaars.


De toon- en volumeregeling blijft hetzelfde bij toepassing van een humbucker. Er is wel een schakelaar toegevoegd om 1 of beide spoelen van de humbucker te selecteren. Bij uitschakelen van 1 spoel van de humbucker, werkt hij als een single coil, met uiteraard een ander geluid.
Een schema met 1 humbucker en 1 single-coil, met enkel/dubbelspoel schakelaar voor de humbucker.


Als je 2 of meer pickups gebruikt, is het mogelijk de polariteit van 1 van de pickups om te schakelen. De pickup is dan uit fase, en dat geeft een ander geluid. Meestal een "kwakend" geluid, alsof een phaser effect is gebruikt. Je kunt ook een polariteitsschakelaar gebruiken op een humbucker, die zich tenslotte gedraagt als (en eigenlijk ook is) 2 single-coils naast elkaar. Een gedeeltelijk schema met een single-coil pickup en een polariteitsschakelaar


Met bovenstaande schema's als voorbeeld kun je ook andere combinaties maken, zoals 2 of 3 humbuckers, 1 humbucker en 2 single-coils, enz. Ik heb verschillende combinaties geprobeerd met alle schakelmogelijkheden die ik kon verzinnen. Soms met teleurstellende resultaten, je kon soms nauwelijks het verschil van een schakelaar horen. Als je niet zeker bent van het effect van schakelaars of draaiknoppen, probeer dan het circuit uit voordat het gemonteerd wordt. Als je 1 of 2 pickups gebruikt, is het schema aardig eenvoudig, maar als je bijvoorbeeld alle mogelijkheden wil van een humbucker en 2 single-coils (dat wou ik dus), dan heb je voor je het weet 6 draaiknoppen en tenminste 5 schakelaars op je gitaar. Wou je stereo? Geen probleem, zet er nog een paar schakelaars bij. Geintje natuurlijk, vooral niet doen! Je zult er achter komen dat je de meeste mogelijkheden toch niet gebruikt, dus hou het functioneel.


Een aarde-draad aan de brug bevestigd
Het is mogelijk om brom en ruis te verminderen door een aardedraad van de electronica aan de brug te verbinden. Op deze manier, als je de snaren aanraakt, fungeert je lichaam als aarde en de vervelende bijgeluiden zijn verdwenen.

Dit werd veel gedaan tot een aantal jaar geleden. Het grote nadeel is namelijk: als je speelt ben je in verbinding met de electronica van je gitaar, en via de kabel ook met de gitaarversterker. Als je versterker een slechte aarding heeft (of helemaal niet), vanwege een slechte of ongeaarde stroomvoorziening, een storing in je versterker, of een open-air concert in de regen, kun je 110 tot 240 Volt (afh. van land) op je snaren krijgen. Nadat enkele gitaarspelers hierdoor zijn overleden, is het voor fabrikanten verboden een aardedraad aan de brug te verbinden. Probeer bijgeluiden te verminderen door goede afscherming van de pickups en electronicaruimte (Bijv. met aluminiuimfolie of geleidende verf). Als je toch besluit een aardedraad aan de brug te bevestigen: DIT IS OP EIGEN RISICO!! Ik kan het alleen maar afraden.


Volgende pagina: Naar het laatste gedeelte van het bouwen, het Tunen en afstellen van je gitaar. Op naar de TUNING pagina.