Handcrafted basses

GEREEDSCHAPPEN

Hier is een lijstje van benodigd gereedschap

decoupeerzaag, om body en hals uit te zagen. Kies de juiste zaagbladen, bij voorkeur een smal model. Als je een (te) breed zaagblad hebt, begint dat bij hardhout behoorlijk te roken als je om de bocht gaat.

 

boormachine, voor diverse werkzaamheden. Om bijvoorbeeld de gaten voor de stemmechanieken te boren (liefst met een geleider), maar ook om de zijkant van de body te schuren met een schuurkop.

 

Bovenfrees, veel gebruikt. Hals rechtmaken, de kop smaller maken, de gaten van mechanieken op maat maken, uitfrezen van electronicaruimte, pickupgaten en geul voor de trekstang.

 

Powerfile. Niet absoluut noodzakelijk, maar wel handig. Om achterkant van de hals rond te maken. heel wat sneller dan een normale vijl, maar voorzichtig hanteren dit apparaat, hij "vreet" snel te veel hout.

 

Schuurmachine, voor de platte oppervlaktes van body en kop. De toets (fretboard) NIET schuren met deze machine!

 

Verschillende vijlen en raspen, voor hoeken aan de body, achterkant van de hals, de overgangen tussen body en hals / hals en kop. Een fijne vijl wordt gebruikt om de eindjes van fretten af te veilen, en de topkam te maken.

 

Meetgereedschap, de duimstok zoals hierboven afgebeeld is alleen maar goed om de stuken hout te meten voor het bouwen, gebruik hem alleen als het niet nauwkeurig hoeft te zijn. Als het heel precies moet zijn, gebruik een goede metalen lineaal om de hals uit te meten en af te kenen op het hout. Een metalen lineaal is ook nodig voor het aftekenen van de middellijn, de fretafstanden op de toets, plaats van pickups, mechanieken enz. Ik hoef het eigenlijk niet te zeggen, maar neem wel een scherp potlood om dit soort zaken nauwkeurig af te tekenen. Een GEO-driehoek kun je gebruiken om de fretten precies haaks op de middellijn af te tekenen.

 

Een kleine handzaag met de dunste zaagbladen die je kunt krijgen (voor metaal). Hen je nodig voor de topkam en de gleufjes voor de frets.

 

A Werkbank of Workmate. Je hebt iets nodig om op te werken. Het is belangrijk om de gitaar op de werkbank te kunnen klemmen als je de zaag of bovenfrees gebruikt. Als de gitaar los ligt, bijvoorbeeld terwijl je de zijkanten van de hals rechtfreest, kan makkelijk op een fiasco uitlopen.

 

Verder nog:

Lijmklemmen, tenminste een stuk of 6, om de boel te lijmen. Zorg ervoor dat je een aantal stukjes zacht hout (vurenhout, hardboard, multiplex) bij de hand hebt om die tussen de lijmklem en je gitaar te stoppen, anders heb je de afdruk van de lijmklem op je gitaar staan. Klem nooit een lijmklem direct op de toets of de hals!

Een 1,5m lang, 100% recht stuk hout of metaal, te gebruiken als geleider voor de bovenfrees. De zijkanten van de hals kunnen zo rechtgemaakt worden.

Hamer, om de frets erin te timmeren. Gebruik een kunstof hamer, of neem een stuk hardhout tussen de frets en de hamer, maar sla niet met een ijzeren hamer direct op de frets, dat levert beschadigingen op.

Verschillende schroevendraaiers, voor alles wat op je gitaar geschroefd moet worden uiteraard. Slagplaat, brug, stemmechanieken, de hals (bij geschroefde constructie).

Soldeerbout en kniptangetje om pickups en electronica te solderen

Een 30 to 40 cm lang schuurblok. Om het schuurpapier omheen te vouwen voor het schuren van de toets. Er zijn ook speciale holle schuurblokken te koop om de hals te voorzien van een radius.

Een heleboel schuurpapier, korrel 40, 80,120, 400, en nog fijner als je ook gaat lakken en spuiten.

VOOR DE VEILIGHEID:

gehoorbescherming, vooral bij gebruik van de frees, dat ding maakt echt een hoop herrie, je kunt gehoorbeschadiging oplopen!

Veiligheidsbril, bij gebruik van electrisch gereedschap.

Stofmasker. Bij gebruik van de powerfile of fijn schuurpapier. Als je lak of verf gaat spuiten is dit niet genoeg, dan moet je een spuitmasker hebben met verwisselbare filters.

Rubber of plastic handschoenen, als je PU-lijm (polyurethaan) gebruikt, je krijgt het niet van je handen gewassen, het duurt dagen voordat het eraf slijt. Uit je kleren gaat het trouwens ook nooit meer, hoe vaak je ze ook wast.

OK, nou zie je er zo uit. Nou en?


Volgende pagina: Laten we een stap verder gaan, we kiezen de MATERIALEN voor de gitaar.