Handcrafted basses

FRET BEREKENING


Waar plaats je precies de frets op de hals?
Op deze pagina kun je dat berekenen.
Het hangt af van de schaal die je kiest. Standaard schalen zijn 64 cm voor gitaren en 86 cm voor bassen. Het resultaat van de berekening is in dezelfde eenheden die je hebt ingevoerd, Centimeters, inches of millimeters maakt dus niet uit. De schaal is het trillende gedeelte van de snaar, dus tussen het zadeltje op de brug, tot de topkam.Sommige giteren en bassen hebben een zero-fret. Als dat het geval is, Dan moet je voor de schaal tot de zero-fret rekenen en niet tot de topkam.
De topkam fungeert alleen maar zijwaarts als afstandhouder voor de snaren, de hoogte van de snaren boven de hals is niet langer afhankelijk van de topkam, maar van de zero-fret.
De redenen om een zero-fret te plaatsen zijn: 1. Je wil dat de frets en het nulpunt van hetzelfde materiaal zijn (een plastic topkam klinkt anders dan een fret van nikkel legering). 2. Je hebt geen zin in het gedoe met het invijlen van de topkam, als je het heel makkelijk kan oplossen met een zero-fret, die je meteen de juiste snaarhoogte geeft.
In de afbeelding links is de zero-fret zichtbaar. De afstand tussen zero-fret en topkam is niet belangrijk voor het geluid.


Naar de berekening

Nieuw!: Het programma berekent nu tot en met 30 frets!
Voer de schaal in en toets Enter:Werkt de pagina niet? Misschien ondersteunt je browser geen Javascript, of het is uitgeschakeld vanwege beveiligingsbeleid. In dat geval kun je het oude "Fretz" programma hier downloaden.
KLIK HIER VOOR FRETZ.ZIP


Volgende pagina: handige LINKS naar gitaar- bas- en onderdelensites