Handcrafted basses

De kosten van het bouwen

Wat kost het om zelf een bas of gitaar te bouwen? Dat hangt van een aantal factoren af. De kwaliteit en prijs van de hardware, welk hout ga je gebruiken, heb je speciale wensen, zoals vergulde hardware, wil je actieve pickups etc.. Er is echter wel een minimumprijs te noemen waarvoor je een eenvoudige gitaar kunt bouwen, die toch voldoende kwaliteit biedt om er lang plezier van te hebben. Geen dure merkonderdelen dus, maar wel goed spul. 1 pickup, volume en toonregelaars, eenvoudige brug (geen tremolo). Prijzen in Euro's.

brug15,-
stemmechanieken 30,-
topkam 5,-
pickup 40,-
volume- en toon regelaars 10,-
riemknoppen 5,-
frets 10,-

Overige benodigdheden 25,-: Dit zijn zaken als schuurpapier, lijm, diverse schroefjes, een stalen pin voor de hals, een stukje plastic voor de slagplaat enzovoorts. Die kleine extra dingetjes kunnen qua prijs nog behoorlijk oplopen als je alles moet kopen. De meeste hobbyisten hebben meestal al enkele van die zaken in huis, dus die 25,- is een gemiddelde.
----------------------------
totaal voor de hardware en bouwkosten : 150,-Hier komen de snaren nog bij, daar zit wat prijsverschil voor solo of bas: 10,- (solo) of 25,- (bass)

Dan moet je natuurlijk nog hout hebben. Als het even meezit hoef je dat niet te kopen. Voor enkele van mijn eigen bassen heb ik geen cent aan hout uitgegeven. Ik heb al een eiken dakbalk van een oude boerderij gebruikt, een stuk van een beuken bankstel, eiken stoelpoten en een mahonie vensterbank. Het is zeker de moeite waard om bij het grofvuil of sloperij naar hout te neuzen. Kijk wel uit dat je geen meubelplaat gebruikt: dat is MDF, spaanplaat of dennenhout met een dun laage hardhout fineer voor het uiterlijk, daar heb je natuurlijk niets aan voor en gitaar. Maar als je dan toch hout moet kopen, en het moet niet te duur worden, ga dan voor makkelijk verkrijgbaar niet-exotische houtsoorten. Bestel niet bij een leverancier van speciaal gitaarhout, want dat ga je flink betalen. Ik heb al eens een stukje ebbenhout voor een fretboard gezien voor 200,- ! Je kunt beter bij de doe-het-zelfwinkel of normale houthandel gaan kopen, dat scheelt een hoop. Denk er aan om smalle stukken te kopen voor de hals en die te verlijmen (zie ook op de houtwerk pagina). In ieder geval: voor niet-exotisch hardhout kun je ongeveer 50,- rekenen.Met snaren en hout komen de kosten van onze goedkope (bas)gitaar ongeveer op 225,-. Dat is wel wat duurder als het goedkoopste beginnersmodel, maar daar staat een betere kwaliteit tegenover, met een goed stuk hout. Je zou bij zo'n goedkoop model de lak er eens af moeten schuren, ik ben wel eens multiplex tegengekomen! Als je een pickup neemt van een beter merk, of misschien 2, en een wat duurdere brug en stemmechanieken van een goed merk, dan wordt het prijsverschil heel anders: voor ongeveer 500,- heb je dan wel een bas of gitaar die zich kan meten met een model van 1500,- of ver daarboven!

Volgende pagina: kies de MATERIALEN